Welke stemmen hoor jij in je hoofd?

Als mensen mij enkele jaren geleden deze vraag gesteld zouden hebben, zou ik ze vreemd aangekeken hebben……. Hoezo, stemmen horen? Ik hoor geen stemmen in mijn hoofd. Dit is een symptoom van mensen met een psychische aandoening en daar heb ik geen last van…toch?

Nu weet ik wel beter. Iedereen heeft stemmen in zijn hoofd. Deze stemmen horen bij je en geven je – gevraagd, maar meestal ongevraagd – advies en reacties.

Een voorbeeld: Ik ga altijd boodschappen doen met een boodschappenbriefje. Dat briefje stel ik zo ‘gezond’ mogelijk op en ik probeer me daar dan ook aan te houden. Maar al lopend door de supermarkt kom ik ook langs de ‘verleidingen’. In mijn geval de chocolade afdeling. Het gebeurt dan regelmatig dat ik denk: ‘ach, het is al een tijd geleden, dus ik kan best wat meenemen’. Direct daarna denk ik: ‘nee, ik doe het niet, want als ik wil afvallen gaat dit me niet helpen. Vervolgens denk ik: ‘maar ik moet af en toe ook wel een beetje zondigen, anders hou ik het niet vol….

Herkenbaar?
In mijn geval hoor ik twee stemmen. En de stem die het hardste praat wint meestal. In mijn geval is dat vaak de ‘verstandige’ stem. Dus meestal kom ik zonder chocola thuis…..

Deze stemmen horen bij mij, zijn een onderdeel van mij, zijn een stukje van mijn persoon, mijn ik. Zijn mijn andere ikken.

Voice Dialogue

Het fenomeen waar het hier om gaat is Voice Dialogue.
In het boek Ik (k)en mijn ikken van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn wordt dit heel goed uitgelegd. Een heel interessant en herkenbaar boek. Hierin wordt uitgelegd dat er meerdere kanten van jezelf (ikken) zijn. Sommige zijn dominant en vaak op de voorgrond aanwezig (mijn verstandige ik, die altijd de wijste moet zijn) en sommige ikken zijn een beetje verdrongen en verstopt (in mijn geval mijn onderdanige ik, die moet luisteren naar de verstandige ik). In dit beschreven voorbeeld heb ik geen last van deze stemmen, maar het is heel goed mogelijk dat een dominante ik jou weerhoudt van het veranderen van gedrag. Hierdoor lukt het je wellicht niet om keuzes te maken waardoor het lastig blijft om met bepaalde situaties om te gaan.

Deze methode wordt in coaching gebruikt om de coachee te helpen meer inzicht te krijgen in zijn of haar ikken. Kennis van en acceptatie van deze ikken kan de juiste beweging creëren, die je helpt te kiezen voor ander gedrag.