De coach een oen?

Een coach is een echte OEN!

Dat klinkt vreemd…..
In eerste instantie zal dit inderdaad vreemd klinken omdat we bijna allemaal niet zo’n positief beeld hebben bij een oen. De afgeleide betekenis volgens wikipedia is ook ‘dom, sullig persoon (kluns)’ Dat zoek je niet in een coach…of misschien wel?

Gelukkig is dat ook niet de betekenis die er in de coachwereld aan wordt gegeven. Hier staat het woord OEN voor de afkorting OPEN, EERLIJK EN NIEUWSGIERIG.

In het coachgesprek stelt de coach zich OPEN op: hij luistert zonder oordeel naar de gecoachte en staat open voor zijn mening.
Hij is daarbij EERLIJK in wat hij ziet en voelt en NIEUWSGIERIG naar de motivatie en drijfveren van de ander.

Naast deze afkortingen zijn er meerdere afkortingen die niet alleen voor een coach maar voor iedereen een hulpmiddel zijn in effectief communiceren:

Laat OMA (wat vaker) thuis
Luister naar je gesprekspartner zonder je eigen Oordelen, Meningen en Adviezen op te dringen. Hiermee geef je de ander ruimte om zijn verhaal te vertellen.

Gebruik LSD
Door goed te Luisteren, Samen te vatten en Door te vragen krijg je een goed beeld van het verhaal van je gesprekspartner. Naast het Luisteren naar de woorden kun je ook naar de lichaamstaal Luisteren. Door het Samenvatten weet je of je de ander goed begrepen hebt. Doorvragen zorgt ervoor dat het complete verhaal duidelijk wordt.

Neem ANNA mee
In een gesprek is het belangrijk dat je niet je eigen ideeën en meningen op de ander projecteert. Om dit te voorkomen moet je Altijd Navragen en Nooit Aannemen.

Smeer NIVEA
Dit hoort bij het bovenstaande. Als je altijd navraagt en nooit aanneemt zorg je er voor dat je Niet gaat Invullen Voor Een Ander.

Maak je niet DIK
Velen van ons geven vaak aandacht aan dingen die niet goed gaan of benoemen de negatieve aspecten van het gedrag van een ander. Probeer dit eens om te draaien door te Denken In Kwaliteiten. Dit geeft een positieve energie in een gesprek!

2 gedachten over “De coach een oen?

Reacties zijn gesloten.